CIEĽ, ROZSAH A ÚČEL FSMS
Cieľom FSMS je podporovať sústavné zlepšovanie manažérstva bezpečnosti potravín organizácií. Ide o prvý potravinársky štandard, ktorý je medzinárodne schválený, uznávaný a akceptovaný. ISO 22000 je norma, ktorá pravdepodobne nahradí všetky doposiaľ uplatňované prepisy pre certifikáciu v potravinárskom priemysle.
KOMU JE FSMS URČENÝ ?
Tento štandard je aplikovateľný na všetky organizácie, ktoré akýmkoľvek spôsobom dodávajú do potravinárskeho reťazca.
VÝHODY PRE ORGANIZÁCIE S CERTIFIKOVANÝM FSMS:
- identifikácia rizík potravinovej bezpečnosti a zavedenie potrebných rutinných postupov;
- prekračuje požiadavky HACCP, zahrňuje a podporuje princípy HACCP (metóda analýzy procesov v potravinárstve, identifikácie možných rizík a určenia kritických bodov kontroly, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa k spotrebiteľovi nedostali nebezpečné potraviny), formulované Codexom Alimentarius;
- zabezpečovanie súladu s príslušnou legislatívou;
- eliminovanie rizika zlyhania s možnosťou uvoľnenia potencionálne nebezpečného produktu, ktorý ohrozuje podnik nielen vzhľadom k možným postihom štátnej správy, ale predovšetkým stratou zákazníkov od potenciálne nebezpečnej značky a tým i vznikom vysokej finančnej straty;
- získanie konkurenčnej výhody pri verejnom obstarávaní a v rôznych tendroch;
- rast povedomia, odborný rast a osobná motivácia personálu na zlepšovaní;
- zvýšenie dôveryhodnosti organizácie z pohľadu zákazníkov, štátnej správy a ostatných partnerov;
- úspora energie a zdrojov, znižovanie nákladov na odpady a recykláciu;
- pri nesystematickom riadení rizík potravinovej bezpečnosti môžete dôjsť k vysokým priamym nákladom a k strate reputácie.